OLKAnen 1-2020 uutiskirje

  

Vapaaehtoistoiminta, potilasjärjestöt ja vertaistuki Päijät-Hämeen keskussairaalassa 
 

OLKA® Lahti tuo potilasjärjestöjä ja vapaaehtoistoimintaa sairaalaan päijäthämäläisten potilaiden ja läheisten tueksi. OLKA® on kiireetöntä kohtaamista ja tukea sairauteen sopeutumisessa.  

Potilaille ja läheisille 
Haluaisitko jutella kiireettömästi ja saada tietoa vertaistuesta? Kaipaatko opastajaa tai juttukaveria sairaalakäynnille? Pelikaveria tai vertaistukijaa sairaalassa olon ajaksi? OLKA auttaa löytämään perille sairaalassa, on juttukaverina, välittää  ertaistukea ja jakaa tietoa potilasjärjestöjen tarjoamasta tuesta. 

Vapaaehtoisille
Haluaisitko toimia vapaaehtoisena sairaalassa? OLKA perehdyttää sairaalaoppaat, juttukaverit, esiintyjät, leikki- ja pelikaverit sekä vertaistukijat tehtäviinsä ja antaa tarvittavan tuen ja virkistyksen toiminnan aikana. Vapaaehtoisten antama tuki tuo iloa potilaille ja läheisille. Vapaaehtoinen saa toiminnasta hyvän mielen ja merkityksellisyyden tunteen.

Potilasjärjestöille 
OLKA-pisteellä potilasjärjestöt voivat esittäytyä potilaille ja läheisille sekä hoitohenkilökunnalle esim. esitteillä tai pitämällä teemapäiviä. Silloin on mahdollisuus esitellä järjestön toimintaa ja kertoa esimerkiksi siitä, millaista on arki sairauden kanssa. OLKA-pisteellä on jatkuvasti esillä tietoa eri järjestöistä.

Sairaalan hoitohenkilökunnalle 
OLKA antaa tietoa vertaistuesta ja potilasjärjestöistä ammatillisen työn tueksi potilaan ohjaamiseen ja tukemiseen. Sairaalan yksiköt voivat pitää OLKA-pisteellä teemapäiviä ja kertoa omasta työstään. 


Tulevaa OLKA-toimintaa ovat: 

1. OIVA-tietopalvelu 
OLKA-pisteellä on tietoa potilasyhdistyksistä ja niiden tarjoamasta tuesta (aukeaa syksyllä 2020). OLKA-pisteellä potilaat, omaiset, potilasjärjestöt ja sairaalan hoitohenkilökunta voivat kohdata kiireettömästi. Järjestöt ja sairaalan yksiköt voivat pitää teemapäiviä. 

2. TOIVO-vertaistuki 
Vertaistuki on kokemukseen perustuvaa tukea, jossa samankaltaisen sairastumisen kokenut vapaaehtoinen kuuntelee ja on potilaan tukena. Vapaaehtoinen vertaistukija on saanut tehtävään koulutuksen ja on vaitiolovelvollinen.  

3. Vapaaehtoinen ILONA-palvelu 
Sairaalassa on monipuolista vapaaehtoistoimintaa, esimerkiksi sairaalaoppaat, esiintyjät sekä juttu-, leikki-, ja pelikaverit. Perehdytämme kaikkiin tehtäviin. Vapaaehtoiset saavat tehtäväänsä tukea toiminnan aikana ja mukavan yhteisön. 

 

 

Mitä on vertaistuki? Mistä sitä saa? Tutustu: vertaistalo.fi 

 
Tietoa, vertaisuutta ja tukea Päijät-Hämeen keskussairaalan OLKA-pisteellä ja yksiköissä. OLKA on valtakunnallista toimintaa, jonka ovat aloittaneet HUS ja EJY. 

OLKA® Lahti on LINK Lahden järjestökeskus ry:n ja Päijät-Hämeen keskussairaalan yhteistä toimintaa. 

Toimintaa rahoittaa STEA Veikkauksen varoilla ja hallinnoi LINK Lahden järjestökeskus ry vuosina 2020-2022.


Lisätietoa:

OLKA-koordinaattori
Kirsi Hyväri

p. 050 5444 330 (myös WhatsApp)

kirsi.hyvari@lahdenlink.fi   

 

Vapaaehtoistoiminnan kehittäjä
Heidi Kirkonpelto

p. 050 3822 333 (myös WhatsApp)

heidi.kirkonpelto@lahdenlink.fi  

 

OLKA Lahti on sinun OLKAsi.

Haluatko toimia vapaaehtoisena sairaalassa?
Ole yhteydessä olka@lahdenlink.fi  


Vertaistalo.fi

Olemme mukana Vertaistalossa! Vertaistalo.fi on valtakunnallinen verkkopalvelu, joka auttaa löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta myös paikallisesti. Vertaistalon sisällöntuottajana toimii HUSin ja EJY ry:n kehittämä OLKA®-toiminta. Vertaistalo on osa Terveyskylää, jota rakennetaan Suomen yliopistosairaaloiden yhteistyönä tiivisti yhdessä ammattilaisten, potilasjärjestöjen, potilaiden ja heidän läheistensä kanssa. Terveyskylän rakentamista koordinoi HUS.