ILONA-sairaalavapaaehtoiset

Sairaalaopas, juttukaveri, vertaistukija ja muut vapaaehtoiset tuovat iloa, toivoa ja tukea sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen. 

Vapaaehtoiset saavat valmennusta, tukea ja yhteisiä virkistyshetkiä sekä hyvää mieltä toiminnasta. Toivomme sinulta halua kohdata ihmisiä kiireettömästi.

ILONA-Vapaaehtoisen polku

 1. Yhteydenotto ja hakemus vapaaehtoiseksi OLKA Lahti-nettisivujen kautta.
   
 2. Haastattelu. Tutustumme ja mietimme yhdessä sopivan tehtävän sairaalassa.
   
 3. ILONA-valmennus on kaksiosainen sairaalavapaaehtoisten valmennus, joka antaa tarvittavat tiedot ja taidot toimia vapaaehtoisena sairaalassa mm. sairaalaoppaana tai juttukaverina. Aiheina ovat mm. minä vapaaehtoisena, sairaalahygienia, kohtaaminen ja vapaaehtoisena sairaalassa.
   
 4. Vertaistukijat käyvät Toivo-vertaistukijavalmennuksen.
   
 5. Sopimus ja sairaalakierros. Vapaaehtoinen allekirjoittaa vapaaehtoistoiminnan sopimuksen sekä vaitiolositoumuksen. Sairaalakierroksella tutustumme eri yksiköiden sijainteihin.
   
 6. Rikosrekisteriote: Lasten parissa toimivilta vapaaehtoisilta tarkistamme rikosrekisteriotteen vapaaehtoisen kirjallisella suostumuksella. Rikosrekisteriote on vapaaehtoiselle maksuton.
   
 7. Perehdytys ja mentori tehtävään: Vapaaehtoinen saa tehtäväkohtaisen perehdytyksen. Kokenut vapaaehtoinen toimii alussa uuden vapaaehtoisen mentorina eli työparina.
   
 8. Toiminta: Vapaaehtoinen osallistuu toimintaan ja sopii vapaaehtoisvuorot etukäteen.  
   
 9. Tuki, virkistys ja lisävalmennus: Vapaaehtoinen saa tarvitsemansa tuen OLKA työntekijöiltä sekä yhteisestä virkistyksestä, työnohjauksesta ja lisävalmennuksista.
   
 10. Tauko, tehtävän vaihtaminen tai lopettaminen: Vapaaehtoisella on oikeus jäädä tauolle, vaihtaa tehtävää tai lopettaa vapaaehtoistoiminta. Asiasta sovitaan yhdessä OLKA työntekijöiden kanssa.
   
 11. Loppukeskustelu ja palautteen kerääminen. Vapaaehtoinen keskustelee työntekijän kanssa ja antaa palautetta toiminnasta verkossa (nimetön).

 

Sairaalavapaaehtoisen oma elämäntilanne tulee olla tasapainossa ja hänellä tulee olla tuhkarokko- ja vesirokkorokotukset otettuina tai taudit sairastettuina. Lisäksi edellytämme sairaalassa toimivalta vapaaehtoiselta influenssarokotteen ottamista vuosittain. Vapaaehtoinen on vähintään 18-vuotias.

Lisätietoa: Heidi Kirkonpelto, OLKA-työntekijä, heidi.kirkonpelto@lahdenlink.fi, 050 382 2333